Рецепти » Бъдни вечер

Рецепти за Бъдни вечер

В тази категория има 34 рецепти, разпределени в 4 страници.

Рейтинг: 8 от възможни 10 - гласове 1074

Постна завъртяна пита
Постна завъртяна пита

Първо захващаме прясната мая с малко брашно и хладка вода и я оставяме да шупне. Когато шупне маята, я изсипваме в един дълбок съд и добавяме всички други продукти (с изключение на маслото и сусама). Добавяме хладката вода постепенно и омесваме тестото, докато то стане меко. Добре омесеното тесто оставяме...

Питка с мед
Питка с мед

В една купа смесваме маята с киселото мляко, добавяме разтопеното масло, разтопения мед и водата, след това постепенно добавяме брашното с непрекъснато разбъркване. Омесваме тестото и го оставяме настрани да втаса. След като е втасало добре го разделяме на седем еднакви топки. От всяка топка тесто правим...

Боб по тоскански с чесън
Боб по тоскански с чесън

Напълнете една тенджера със студена вода и добавете боба, варете на котлона докато бобът набъбне. След това прецедете боба и напълнете тенджерата с нова вода, добавете сол на вкус, 2 скилидки счукан чесън, градински чай - салвия и малко зехтин. Варете на слаб огън, не увеличавайте котлона за да не се...

Постни лозови сарми с зелен лук
Постни лозови сарми с зелен лук

Попарете лозовите листа за 2 минути във вряща вода. Нарежете лукът и дръжките на копъра, а морковът го настържете на ренде, след което ги запържете в олиото. След като омекнат зеленчуците към тях прибавете оризът, който преди това сте запържили малко. Налейте доматеният сок и 3 ч. ч. гореща вода. Овкусете...

Питка със суха мая
Питка със суха мая

Натрошете сухата мая в един съд, добавете 4 с. л. брашно и 100 мл. от общите 500 мл прясно мляко. Разбъркайте до хомогенна смес. Сложете чинийка отгоре и изчакайте да се активира. Брашното изсипете в дълбока купа. Направете кладенче и сложете всички продукти. Добавете активиралата се мая. Първоначално...

Сарми в гювеч
Сарми в гювеч

Почистете от семките сухите чушки и ги поставете в топла вода за да омекнат. Изрежете твърдата част на зелето. Малките листенца и сърцевината сложете на дъното на гювеча. В олиото задушете нарязаният лук, след това ориза и след не много време каймата и поръсете с червен пипер. Задушете малко, след което...

Постна содена питка
Постна содена питка

Замесете тестото като в една голяма купа добавяте 500 мл. топла газирана вода, 1 равна супена лъжица сол, 1 равна супена лъжица захар, няколко лъжици олио, 3 супени лъжици лимонов сок и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат разтворена в него. Разбъркайте добре и постепенно добавяйте около 1 килограм брашно...

Тиквеник за Бъдни вечер
Тиквеник за Бъдни вечер

За корите на тиквеника смесете 1 кг. брашно, около 500 мл. хладка вода, сол - 2-3 супени лъжици олио. Омесете тестото и го разделете на 12 топчета. Оставете ги да почиват в тава, обилно намазани с олио. За плънката - нарежете и обелете 1,5 кг. червена тиква, след това я рендосайте на ренде. Смесете я...

Чеснови питки с мащерка
Чеснови питки с мащерка

В 200 мл. прясно млеко добавете половин кубче мая, 1 лъжица захар, сол на вкус, 100 мл. зехтин и добавете около половин килограм брашно, замесвайте докато се получи меко тесто. След това оставете тестото да втаса, нарежете го на осем парчета, оформете се питките. След това го оставете пак да втаса, през...

Сладка баклава с орехи
Сладка баклава с орехи

Поръсете всяка кора със смлени орехи и навивайте на рула от към по-късата страна с тънка точилка. След това подредете рулата в намазнена с олио тава. И след като запълните тавата, всяко руло нарежете на две. Полейте ги с 250 г разтопено масло и печете до зачервяване. След като изстине баклавата я полейте...