Рецепти » Коледа

Рецепти за Коледа

В тази категория има 83 рецепти, разпределени в 9 страници.

Рейтинг: 9 от възможни 10 - гласове 1141

Сърми с прясно зеле и кайма
Сърми с прясно зеле и кайма

Почистете добре зелката и я поставете във вряща и подсолена вода, варете я на котлона докато омекне. Извадете я и я полейте със студена вода. Оставете зелката да се отцеди добре от водата и след това отделете листата от кочана. Приготвите плънката от запържените в три супени лъжици олио - нарязания на...

Голубци - сарми
Голубци - сарми

Сварете оризът в една тенджера докато омекне добре. След като изстине го смесете с каймата, добавете сол, черен пипер и ситно нарязания и изпържен в 20 г масло лук. Поставете зелевите листа за 5-7 минути във вряща вода. След това ги отцедете, изрежете внимателно дебелите ребра, поставете върху тях плънката...

Украсени Коледни сладки с глазура
Украсени Коледни сладки с глазура

Смесете заедно кравето масло със захарта и яйцето, разбийте ги добре с телена бъркалка. Добавете след това брашното, пшениченото нишесте, бакпулвера, тонка бобчето и настъргана портокалова кора - или лимонова кора. Оставете тестото в хладилника да почине за 1 час. След това го разточете на тънка кора...

Сладки - Казашки шапки
Сладки - Казашки шапки

Разбийте добре маслото със захарта докато сместа побелее. Добавете след това жълтъкът, смлените орехи, ванилията и брашното. Замесете тестото. Разточете го на кора с дебелина 1/2 см. С помощта на една чаша изрежете кръгчета. Изпечете ги на умерено загряна фурна. След това слепете две по две кръгчетата...

Свинско месо с бяло вино и праз
Свинско месо с бяло вино и праз

Нарежете свинското месо на малки парчета и ги изсипете в една купа. Добавете сол и черен пипер на вкус, добавете бялото вино, 1 супена лъжици олио, счукания чесън, малко от нарязания праз и дафиновия лист. Всичко разбъркайте добре и покрийте плътно съда с найлоново фолио. Сложете го в хладилник да престои...

Свинско месо с кисело зеле и бира
Свинско месо с кисело зеле и бира

Нарежете свинските гърди на парчета и ги подредете в една тава за печене намазана с малко олио. Поръсете ги с нарязаните на ситно скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус. Печете във фурната за 10 минути, предварително загряна на 250 градуса. След това ги извадете от тавата. Нарежете киселата зелка...

Коледни медени сладки
Коледни медени сладки

Смесете в един съд маслото с кафявата захар. Добавете меда и разбъркайте добре сместа. След това добавете яйцата и разбъркайте отново. Добавете настъргания джинджифил и канелата, разбъркайте с лъжица. Добавете брашното и омесете тестото. Разточете тестото на плот. Използвайте форми за сладки за да нарежете...

Прясно зеле със свинско месо на фурна
Прясно зеле със свинско месо на фурна

Измийте добре свинското месо и го нарежете на кубчета. Сложете го в една тенджера и налейте 400 мл вода, след това поставете капакът на тенджерата и я поставете на котлона. Оставете свинското месо да поври за 30 минути на огъня, след като кипне водата. От време на време обирайте пяната с лъжица и я изхвърлете...

Лозови сарми с екзотичен аромат
Лозови сарми с екзотичен аромат

Нарязваме лукът на ситно и го запържваме в една тенджера за 3-4 минути в добре загряния зехтин, докато лукът стане прозрачен. Добавяме предварително изчистения ориз и ги запържваме при лука, докато оризът стане стъклен. След това поръсваме сместа със смлените орехови ядки, смляното кафе и червения пипер...

Постно коледно зеле
Постно коледно зеле

Нарежете прясното зеле на ситно, като изрежете и по-големите кочани по листата му. Загрейте олиото в една тенджера, добавете зърната черен пипер и нарязаните на парчета пресни чушки. Сложете капакът на тенджерата и задушете за 1-2 минути, след това добавете червеният пипер и започнете да добавяте постепенно...