Рецепти » Никулден

Рецепти за Никулден

В тази категория има 29 рецепти, разпределени в 3 страници.

Рейтинг: 8 от възможни 10 - гласове 967

Шаран на фурна с мента
Шаран на фурна с мента

Махнете люспите на шарана и извадете вътрешностите му, измийте рибата под течаща вода. Смесете в един съд зехтина със солта и черния пипер, разтрийте добре шарана с тази смес - отвътре и отвън. Напълнете рибата с няколко резена лимон (колкото се поберат), добавете нарязаните на ситно мента и кориандър...

Речен костур на фурна
Речен костур на фурна

Вземете двете риби (ако са замразени ги размразете), отрежете хрилете им и извадете вътрешностите им. След това добавете сол на вкус в рибите (в корема и разпространете вътре нарязаният на ситно лук или на пръстени. Поставете ги в една тава върху фолио и изсипете отгоре върху рибите смесената майонеза...

Лаврак с картофи на фурна
Лаврак с картофи на фурна

Нарежете и подредете в тава картофите и 1 червена глава лук на шайби, овкусете със сол, поръсете малко зехтин и 1 чаша бяло вино. Отгоре покрийте с фолио и печете за половин час. Изплакнете рибите и ги овкусете отвътре с чесън, сол, черен пипер и мащерка, направете цепки на рибата и подредете в тях резени...

Пълнен шаран на фурна
Пълнен шаран на фурна

Почистете шарана, измийте го хубаво и го поръсете със сол и смлян черен пипер. Нарежете на полу месеци лука и моркова и ги задушете в част от мазнината, след което към тях прибавете част от доматите, ореховите ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, стафидите, виното и сол на вкус...

Пълнен шаран с орехи, лук и морков
Пълнен шаран с орехи, лук и морков

Шарана се почиства от люспите и вътрешностите. Измит се посолява и намазва от вън и вътре с прянсо изцеден лимонов сок. Остава се в хладилник 24 часа. Плънка: В загрят зехтин се запържват последователно двете глави лук, нарязани на дребно, моркова настърган на едро и счуканите орехи. Добавят се подправките...

Шаран в бирен сос
Шаран в бирен сос

Шаранът се измива и се почиства от люспите. Нарязва се на шайби, посолява се и се оставя настрани. Лукът и морковът се обелват и се нарязват на шайби. Настъргва се кората на лимона. Всичко това се поставя на дъното на тенджерата. Върху това се слагат парчетата шаран, прибавя се карамфила и дафиновия...

Печен шаран в кисело мляко
Печен шаран в кисело мляко

Вземете рибата и внимателно я изчистете. Разполовете по дължина и я посолете добре. Намазнете тавата с част от олиото и поставете рибата. С останалата част намажете шарана и го сложете в печката. Изчакайте докато не почервенее и хване лека коричка. Вземете яйцата, копъра и киселото мляко и ги разбийте...

Печен шаран с гъби
Печен шаран с гъби

Запържете от всички страни изчистения и измит шаран в предварително загрято олио до златисто. Извадете и поставете в предварително покрита с парче фолио (леко намазано с олио) тавичка. Добавете в тигана лука, чесъна и леко запържете. Добавете гъбите, виното, соевия сос и джинджифила, залейте с 3/4 часа...

Пикантен шаран в бира
Пикантен шаран в бира

Изсипете бирата в подходящ дълбок съд. Изчистете чесъна и го нарежете на тънки кръгчета. Счукайте заедно бахара, кимиона, карамфила и черния пипер. Добавете подправките и чесъна към бирата и разбъркайте. Нарежете измития и изчистен шаран на едри парчета и го поставете в бирата. Оставете за 30 минути...

Пиян шаран
Пиян шаран

Намажете шарана добре със сол и Вегета. С нож се правят разрези в месото и в тях се пъхват парченца нарязан чесън. Шаранът се поставя в по-дълбок съд, залива се с олио, доматения сок и бялото вино. Пече се във фурната на 220 градуса за около половин час, докато стане червеникав на цвят. По време на печенето...