Рецепти » Десерти » Кифли » Ачма - турски гевреци

Ачма - турски гевреци

Ачма - турски гевреци
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 2255

Продукти

  • 1,5 чаши топло прясно мляко (1 чаша е 200 мл)
  • 1,5 с.л. суха мая (или кубче прясна мая)
  • 1/2 чаша топла вода
  • 1/2 чаша захар
  • 1 чаша олио
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 4-6 чаши брашно
  • 2 с.л. ким

Начин на приготвяне

Водата се слага в дълбок съд, прибавят се захарта и маята и се разбърква с дървена лъжица, докато маята се разтвори. Оставя се да набъбне. Щом се надигне и шупне, се добавят млякото, белтъка на яйцето, 2/3 от олиото, солта и всичко се обърква добре. Накрая се прибавя постепенно брашното, като се замесва лепкаво и меко тесто. Оставя се да втасва на топло, покрито с кърпа. С остатъка от олиото се намазват ръцете и от тестото се оформят гевречета. Може да добавите към тестото нарязани маслини, сирене, шунка и пр. - според предпочитанията. Готовите гевреци се нареждат на покрита с хартия за печене тава. Жълтъкът от яйцето се разбива с 1 с.л. олио и със сместа се намазват ачмите. Отгоре се наръсват с ким, морска сол или сусам. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване. Колкото повече месите тестото, толкова по-меки ще станат гевречетата.