Рецепти » Тестени » Пити » Ароматна питка с чесън

Ароматна питка с чесън

Ароматна питка с чесън
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 480
от:
Надя
45 години от Русе

Продукти

  • За тестото:
  • 1/2 чаша топло прясно мляко
  • 1/2 чаша газирана вода
  • 1/4 чаша олио
  • 1 чаена лъжичка суха мая
  • 1 лъжичка сол
  • 1 лъжичка захар
  • 4 чаши брашно
  • За покритие:
  • 3 супени лъжици олио
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 2 скилидки нарязан чесън
  • розмарин или копър

Начин на приготвяне

Замесваме тестото от посочените продукти, като използваме тестото постепенно (понякога е необходимо повече брашно, а понякога по-малко от посоченото количество). Омесваме тестото докато стане меко. Покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса, така че да удвои обема си. Втасалото тесто разделяме на 6 части, всяка част разточваме на плот с дебелина от 1 см. Всяка кора намазваме с олио, поставяме ги една върху друга и навиваме корите на руло, а след това под формата на охлюв. Така получената форма на питката разточваме на кора от около 2-3 см. Поставяме след това питката в една намазнена и покрита с хартия за печене тава, леко я намазваме отгоре с олио и я оставяме отново да втаса. След като втаса питката я печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за около 20-25 минути. Изпечената питка съвсем леко напръскваме с вода, след това я намазваме с предварително приготвената глазура от смесените зехтин, олио, сол, пресования и нарязан на ситно чесън и малко розмарин или копър.