Рецепти » Десерти » Ашуре

Ашуре

Ашуре
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 714

Продукти

  • пшеница - 200 г счукана, твърда
  • захар - 100 г
  • орехи - 50 г счукани ядки
  • стафиди - 50 г
  • розова вода - 10 мл
  • канела - 1/2 ч.л.
  • нишесте - 3 ч.л. бяло
  • конфитюр - от къпини и ягоди

Начин на приготвяне

Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода. Сварява се в същата вода на тих огън до пълно омекване. От него се отделя около 1/3, а останалото жито се претрива през цедка и се залива с житната слиз. Към получената завряла каша се прибавят нишестето, размито с малко студена вода, захарта и оставените настрана сварени житни зърна. Сместа ври на тих огън до сгъстяване, като накрая се прибавят сушеното грозде и розовата вода. Изсипва се във формички, поръсва се отгоре със счуканите орехови ядки и канелата. Поднася се, след като изстине и желира с лъжичка конфитюр от ягоди и къпини.