Рецепти » Консервиране » Туршия » Българска класическа туршия

Българска класическа туршия

Българска класическа туршия
Рейтинг: 8 от възможни 10 - гласове 1039
от:
Radka Marinova
48 години

Продукти

  • 5 кг червени чушки
  • 2 кг зелени домати
  • 2 кг моркови
  • 2 кг цветно зеле
  • 0,500 кг лук
  • 1 глава целина - с листата
  • 250 г сол
  • 0,500 кг захар
  • 1 л оцет
  • 10 г черен пипер

Начин на приготвяне

Измиваме всички зеленчуци добре, почистваме ги и ги нарязваме на парчета, след това ги поръсваме със солта и захарта и ги оставяме да престоят така за 24 часа. Отцедилият се сок го смесваме с оцета и го възваряваме на котлона. Нареждаме зеленчуците в стъклени буркани, в които сме поставили по 3-4 зърна черен пипер, заливаме ги отгоре с изстиналата заливка и притискаме с вишневи клонки и измит речен камък.