Рецепти » Основни » Бързо лечо

Бързо лечо

Колкото домакинства, толкова вида лечо приготвят в Унгария. Това е един обикновен, лек и вкусен вариант. По възможност използвайте червени чушки.

Бързо лечо
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 741
от:
Мария
57 години от Пловдив

Продукти

  • 4 средно големи глави лук
  • 1 кг чушки
  • 500 г домати
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол
  • млян черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • 2 с.л. прясна сметана
  • 1 щипка захар

Начин на приготвяне

Обелваме лука и разрязваме главите първо на две, а после на тънки полумесеци. Измиваме чушките, разрязваме ги на две, изчистваме от семенниците и нарязваме на ивици. Попарваме доматите, сваляме кожата им и нарязваме месото на кубчета. В голям тиган задушаваме лука до прозрачно с олио. Добавяме чушките и пържим няколко минути заедно. Добавяме и доматите и подправяме с червения и черния пипер. Посоляваме. Захлупваме тигана и задушаваме зеленчуците в собствения им сос на тих огън около 15 минути, а после още 20 минути без похлупак. Измиваме и подсушаваме магданоза и нарязваме листата му на ситно. Заедно със сметаната го добавяме към лечото, разбъркваме и добавяме щипка захар, сол и черен пипер. В лечото можем да добавим и ориз: за 4 порции имаме нужда от 200 г ориз. Можем да го обогатим и разнообразим с дебърцини, печени кренвирши и яйца на очи.


Хранителна стойност за една порция:

210 kcal, 6 г белтъчини, 13 г мазнини, 18 г въглехидрати.