Рецепти » Десерти » Белгийски вафли - гофрети

Белгийски вафли - гофрети

Белгийски вафли - гофрети
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 1436
от:
Iva Kostova
46 години

Продукти

  • 1 пакетче суха мая
  • 1/3 чаша (250 мл) топло прясно мляко
  • 1 ч. л. захар
  • 1 щипка сол
  • 2 чаши брашно
  • 3 яйца
  • 1/4 чаша масло
  • 1/4 чаша прясно мляко
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 1/2 чаша едра захар

Начин на приготвяне

В една купа смесваме маята с 1 чаена лъжичка захар и затопленото прясно мляко, оставяме така за 15 минути, за да втаса маята. Добавяме брашното и солта и разбъркваме добре с дървена лъжица. Добавяме след това яйцата (едно по едно), маслото, млякото и ваниловата захар, разбъркваме добре, докато се съединят всички продукти. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме да престои на стайна температура, докато удвои обема си (за около 1 час). След това добавяме едрата захар в тестото и объркваме хубаво. С една лъжица взимаме от тесто (количеството зависи от големината на формата за гофрети) и поставяме върху нагорещения гофретник. Печем докато се зачервят гофретите хубаво и от двете страни. Едрата захар ще се карамелизира и ще предаде на вафлите специфичен вкус и леко хрупкава консистенция. Така приготвените гофрети могат да се съхранят до една седмица в затворена кутия.