Рецепти » Тестени » Козунак » Бейгли – козуначено руло

Бейгли – козуначено руло

Бейгли – козуначено руло
Рейтинг: 7 от възможни 10 - гласове 871
от:

Продукти

  • 500 г бяло брашно
  • 250 г маргарин или масло
  • 3 жълтъка
  • 175 г пудра захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 пакетче суха мая от 7 г
  • прясно мляко
  • 90 г заквасена сметана
  • 150 г смлени орехи
  • 1 с. л. хлебни трохи
  • 85 г захар
  • кората на 2 лимона
  • 1 ч. л. екстракт ванилия
  • 50 мл вода
  • 200 г смляно маково семе
  • 50 г овесено брашно

Начин на приготвяне

Загряваме 150 мл прясно мляко и разтваряме в него 1 ч. л. захар. Добавяме маята и смесваме с пръсти. Оставяме сместа настрани, за да се активира и шупне. Смесваме след това 500 г бяло брашно със солта и 75 г пудра захар. Нарязваме 250 г маргарин или масло на кубчета и прибавяме към брашнената смес, след което омесваме с ръце, така че да се получат трохи. Можете да използвате и миксер. Добавяме 2 жълтъка, 90 г заквасена сметана и шупналата мая. Омесваме много добре, докато тестото не залепва по пръстите. Отнема около 10-15 минути. Слагаме тестото в набрашнена купа, поръсваме го отгоре с малко олио или зехтин и го оставяме на топло да втаса за 90 минути. Докато тестото втасва, приготвяме плънките - ореховата плънка и маковата плънка. За ореховата плънка: Оставяме 50 мл вода да заври, след това добавяме 85 г захар и 1 ч. л. екстракт ванилия. Варим докато се образува сироп за около 10 минути. Наливаме 100 мл прясно мляко и оставяме отново да заври. Изключваме котлона и добавяме смлените орехи и настърганата кора от един лимон. Охлаждаме преди да намажем плънката върху тестото. За маковата плънка: Смесваме 100 г пудра захар с овесеното брашно, настърганата кора на един лимон и 200 г смляно маково семе. Варим 140 мл прясно мляко, след това добавяме сместа с маковото семе. Охлаждаме преди да нанесем плънката върху тестото. След като тестото втаса го разделяме на 2 или 3 по-малки части. Разточваме го на тънки четириъгълници. Поръсваме двете рула с различна плънка отгоре. Навиваме ги откъм дългата страна на стегнато руло. Повтаряме с останалите части от тестото. Разбиваме един жълтък с малко вода и намазваме с него рулата. Набождаме ги с пръсти на няколко места и ги оставяме на стайна температура да престоят за 30 минути. Покриваме ги отново с яйчената смес. Поставяме рулата на студено в хладилника да престоят за още 30 минути. През това време загряваме фурната на 200 градуса. Слагаме рулата в една намазнена тава и ги печем във фурната за около 10 минути, след това намаляме фурната на 160 градуса и печем за още 15 минути. Ако покафенеят много бързо слагаме отгоре лист фолио. Когато са готови рулата ги изчакваме да се охладят, преди да ги нарежем на парчета.