Рецепти » Основни » Бурито с пилешко месо

Бурито с пилешко месо

Бурито е традиционно ястие от мексиканската кухня и е много популярно в Америка. Ястието наподобява познатите у нас арабски дюнери.

Бурито с пилешко месо
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 1875
от:
Vera Draganska
43 години от Добрич

Продукти

  • За бобеното пюре:
  • 450 г боб
  • 1/2 глава лук
  • 2 с.л. олио
  • сол
  • За гуакамолето:
  • 2 бр. зрели авокадо
  • 1 бр. лимон
  • 1 малка глава лук
  • 1/2 с.л. лютив червен пипер
  • сол
  • За доматената салца:
  • 3 бр. домати
  • 1 бр. люта чушка
  • 1/2 глава червен лук
  • 1 малка глава лук
  • 1 с.л. зехтин (олио)
  • сол, пипер
  • сок от 1/2 бр. лимон
  • кориандър
  • За месната плънка:
  • 450 г пилешко месо
  • 150 г от доматеното пюре
  • 150 г лук на дребно нарязан
  • 150 г чушки камби на дребно
  • 1/2 с.л. чесън на дребно
  • сол и пипер
  • Питки:
  • 4 големи питки тортияс

Начин на приготвяне

Приготвяне на пюрето: Изчистваме боба, сваряваме го докато омекне добре, но без да се разпада и го изцеждаме. След това слагаме лука и олиото в тиган и запържваме до златисто. После добавяме изцедения боб и използваме пресата за пюре още докато готвим. Трябва да се получи грубо пюре. Добавяме вода, ако започне прекалено да изсъхва. Посоляваме. За гуакамолето: Разрязваме авокадото, отстраняваме костилката и изстъргваме само месестата част в купа. Изстискваме вътре лимона. Накълцваме кориандра и лука на дребно и ги добавяме. Поръсваме със сол и лют червен пипер. Изсипваме всичко в блендер. За доматената салца: Разрязваме доматите и отстраняваме семките. Нарязваме ги на малки кубчета. Накълцваме лука на дребно. Махаме семките на лютата чушка и я накълцваме на ситно. Правим същото и с кориандъра. Изсипваме всичко в купа и добавяме лимоновия сок, олиото солта и пипера. Разбъркваме добре. Приготвяне на пилето: Нарязваме месото на средни парчета и ги задушаваме в съд с тефлоново покритие (не се използва мазнина) на тих огън. Прибавяме лука, камбите, доматите, солта и пипера. Разбъркваме добре и задушаваме около 30 минути. След като е готово го оставяме да се охлади. След като изстине накъсваме месото с вилица. Питките тортияс и бобеното пюре трябва да са топли (затопляме ги, ако не са), след което добавяме няколко лъжици пюре в средата на всяка питка, както и вече накъсаното пиле. Добавяме и малко от доматената салца и гуакамолето. Завиваме го добре първо от двете страни, после от другите две.