Рецепти » Основни » Бьоф Строганов

Бьоф Строганов

Тази рецепта е по-нискокалоричен вариант на оригиналната: приготвяме я с по-малко месо и с много кисело мляко и гъби.

Бьоф Строганов
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 694
от:
Мария
57 години от Пловдив

Продукти

  • 300 г говеждо филе
  • 300 г печурки
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 голяма глава лук
  • 1 с.л. олио
  • 20 г маргарин
  • 100 мл зеленчуков бульон (от 1/2 кубче)
  • 1 с.л. брашно
  • 200 мл кисело мляко
  • 1 с.л. прясна сметана
  • 1 ч.л. лютива горчица
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • сол
  • млян черен пипер
  • пресен копър за украса

Начин на приготвяне

Нарязваме месото на жулиени напречно на мускулните влакна. С влажна кърпа изтриваме гъбите и нарязваме на тънко, смесваме с лимоновия сок. Изчистваме лука и го нарязваме на кубчета. В голям тиган загряваме половината от олиото и маргарина. Запържваме жулиените на силен огън, като бъркаме постоянно. Изваждаме, покриваме и държим топли. Добавяме останалото масло и маргарина и на силен огън запържваме в тях лука и гъбите около 2 минути. Разбиваме бульона с брашното, сметаната и киселото мляко, после изливаме сместа върху гъбите и лука, като бъркаме постоянно, оставяме на огъня, докато се сгъсти. Добавяме горчицата, доматеното пюре и изпържените жулиени и нагряваме всичко на силен огън. Посоляваме, подправяме с черен пипер, наръсваме с копър и поднасяме веднага.


Хранителна стойност за една порция:

240 kcal, 21 г белтъчини, 13 г мазнини, 9 г въглехидрати.