Рецепти » Десерти » Торти » Домашна торта

Домашна торта

Домашна торта
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 1809

Продукти

  • Блат:
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца + 3 жълтъка
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 бакпулвер
  • 2 ч.ч.брашно
  • Сироп:
  • 1 ч.ч.захар + 2 1/2 ч.ч.вода
  • 1 ч.л. уиски (ром или коняк)
  • 1 нишесте по избор
  • 3 белтъка
  • 4 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне

Приготвянето на блата става по следният начин: Разбиват се яйцата със захарта, последователно прибавяме останалите продукти. Разбиваме добре и изсипваме в тавичка - предварително намаслена и набрашнена. Печем на 180 градуса. Изкарваме блата от формата и оставяме да изстине. След това разрязваме на две. Приготвяме си сиропа, като в тенджера поставяме захарта, карамелизираме я и добавяме водата. Сиропираме блата добре, накрая пръскаме малко уиски. Приготвяме крем-нишесте. Мажем блата с крем. Отгоре залепваме втория блат - отново сиропираме. Белтъците разбиваме на сняг с пудрата захар. Мажем отгоре торатата и украсяваме! Нека престои 4-5 часа в хладилник за да се стегне!