Рецепти » Овкусяване » Сосове » Доматен сос с чесън, лук и моркови

Доматен сос с чесън, лук и моркови

Сосът е подходящ за пица или паста. 15 минути за подготовка и 45 минути на готвене. От 4 чаши се получава около 1 кг. доматен сос.

Доматен сос с чесън, лук и моркови
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 671
от:
Сребрина
48 години от Варна

Продукти

  • 260 г лук
  • 160 г моркови
  • 18 г чесън
  • 20 г зехтин или олио
  • 794 г доматен сок
  • зехтин екстра върджин
  • сол

Начин на приготвяне

Поставете в кухненски робот нарязаните лук, моркови и чесън, смелете. Изсипете зехтинът или олиото в един тиган и загрейте на котлона, след това изсипете зеленчуците в тигана и гответе за около четири минути. Добавете доматеният сок при зеленчуците и оставете така да къкри с поставен капак за да се задуши за малко. След като е готов сосът го поръсете със сол и зехтин екстра върджин.


Хранителна стойност за една порция:

138 kcal, 4.1 г белтъчини, 6 г мазнини, 18 г въглехидрати.