Рецепти » Десерти » Сладкиши » Френски сладкиш с ябълки

Френски сладкиш с ябълки

Френски сладкиш с ябълки
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 684
от:
Вики
47 години от София

Продукти

  • 3/4 чаша брашно
  • 3/4 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 4 големи ябълки (най-добре от различни сортове)
  • 2 големи яйца
  • 3/4 чаша захар
  • 3 с.л. тъмен ром
  • 1/2 ч.л. екстракт ванилия
  • 1 пакетче масло, разтопено и охладено

Начин на приготвяне

Решетката на фурната я слагаме на средна позиция и загряваме фурната на 175 градуса. Намазваме щедро форма с подвижно дъно и диаметър около 20 см., след което я слагаме върху тавичка, покрита със силиконова подложка или хартия за печене. Разбиваме брашното, бакпулвера и солта в малка купа. Обелваме ябълките, разрязваме ги на половинки и махаме семенната част. Нарязваме ги на кубчета около 2-3 см. В купа разбиваме яйцата, докато станат на пяна. Добавяме захарта и разбиваме още минутка, докато се смесят. Слагаме вътре рома и ванилията. При непрекъснато разбиване прибавяме половината брашно и щом се поеме, добавяме половината разтопено масло, след това останалото брашно и останалото масло. Бъркаме леко след всяка нова добавка, за да се получи гладко и гъстичко тесто. Прибавяме ябълките, като бъркаме с шпатула, така че да се покрият изцяло от тестото. Прехвърляме тестото в приготвената форма и го заглаждаме с шпатулата. Слагаме формата, заедно с тавата под нея, във фурната и печем 50 - 60 минути, докато повърхността на сладкиша стане златисто-кафява (тестваме с чиста дървена пръчица или нож – трябва да излязат сухи). Прехвърляме сладкиша върху кухненска решетка и оставяме да се охлади 5 минути. Внимателно прекарваме нож около краищата на сладкиша и махаме пръстена от формата. Оставяме сладкиша да изстине напълно – до стайна температура. Поднасяме сладкиша, гарниран с малко разбита сметана или сладолед.