Рецепти » Овкусяване » Сосове » Френски сос Морней - Mornay

Френски сос Морней - Mornay

Френски сос Морней - Mornay
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 762
от:

Продукти

  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. брашно
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка черен пипер
  • индийско орехче
  • 1/2 чаша настъргано сирене Грюер

Начин на приготвяне

Разтопете маслото в един тиган на средна температура. Добавете брашното и запържете, като разбърквате добре, запържете за около минута, не позволявайте брашното да се препържи, да не стане с кафяв цвят. Внимателно и с непрекъснато разбъркване добавете прясното мляко, котлонът трябва да е включен над средната топлина, когато сместа леко заври, оставете я така да къкри за около 2 минути и докато удвои обема си. Подправете със сол и черен пипер на вкус и добавете индийското орехче. Отстранете от огъня и разбъркайте добре настърганото сирене Грюер в сместа. Сервирайте веднага.


Хранителна стойност за една порция:

199 kcal, 9.4 г белтъчини, 15.3 г мазнини, 5.4 г въглехидрати.