Рецепти » Тестени » Баница » Гръцка баница с агнешко месо и спанак

Гръцка баница с агнешко месо и спанак

Гръцка баница с агнешко месо и спанак
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 595
от:
Надя
44 години от Русе

Продукти

  • 250 гр. смляно агнешко месо
  • 1 пакет замразен спанак (размразен и отцеден)
  • 1 яйце
  • 85 гр. настърган кашкавал
  • 55 гр. натрошено краве сирене
  • 1/4 чаша стафиди
  • 1/8 чаша запечени кедрови ядки
  • сокът от 1/2 лимон
  • сол и черен пипер
  • щипка канела
  • 1 с.л. смес от смлени пресни подправки: джоджен/мента, босилек, магданоз, розмарин
  • разтопено масло
  • 1/2 чаша плодова ракия
  • около 36+ листа кори за баница (размразени предварително)

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 175 градуса и намазваме тавичката, в която ще се пече. Накисваме стафидите в алкохол. Запържваме агнешкото в тиган със съвсем малко мазнина, като го раздробяваме с лъжица. В голяма купа смесваме агнешкото, кашкавала, сиренето, размразения и изстискан спанак, отцедените стафиди, леко запечените кедрови ядки, лимоновия сок, яйцето и подправките (на вкус). Върху суха повърхност (или хартия за печене) разстиламе лист многолистно тесто. Намазваме с масло, след това покриваме с втори лист. Повтаряме процедурата, докато се натрупат 4 листа. Разрязваме ги по дължина на половина. Върху всяка половина откъм късия край слагаме препълнена лъжица от плънката. Завиваме корите на стегнато руло около плънката. Прищипваме краищата, като ги усукваме леко, за да не изтече плънката. Повтаряме с останалите кори, като ги подреждаме на охлюв в подготвената тава. Отгоре намазваме с разтопено масло и пъхаме във фурната за 30 минути - до 1 час (щом баницата добие златисто-кафяв цвят).