Рецепти » Основни » Мусака » Гръцка мусака с домати

Гръцка мусака с домати

Можем да приготвим мусаката и без патладжани! Основата на соса е гъст бешамел. Децата също ще харесат това ястие, подобно на огретен от картофи.

Гръцка мусака с домати
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 651
от:
Гергана Иванова
45 години от София

Продукти

  • Сос:
  • 40 г масло
  • 3 с.л. бяло брашно
  • 50 мл прясно мляко
  • 150 г сирене едам
  • 150 мл прясна сметана
  • сол
  • кайенски пипер
  • настъргано индийско орехче
  • Още:
  • 1 кг картофи
  • 1 голяма консерва белени домати
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 връзки магданоз
  • 1 с.л. олио
  • 300 г гайма от говеждо месо
  • 50 г масло
  • сол

Начин на приготвяне

Запържваме брашното с маслото до побеляване при непрекъснато бъркане, после разреждаме с млякото. Настъргваме сиренето в бепамеловия сос си разреждаме със сметаната. Посоляваме. Подправяме с черен пипер и индийско орехче. Обелваме картофите и ги настъргваме на тънки кръгчета с рендето за краставици. Отцеждаме доматите и ги нарязваме на едри парчета. Изчистваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Измиваме магданоза и също го нарязваме. В олио на среден огън задушаваме лука, чесъна и магданоза с каймата, докато стане на трохи. Намазваме с масло средновисок огнеупорен съд. Нареждаме на пластове картофите, доматите, каймата и бешамеловия сос, като най-отгоре трябва да има сос. Върху него натрошаваме останалото масло. Пъхаме мусаката в незатоплената фурна и включваме на 200 градуса. Печем около час, докато картофите омекнат.


Хранителна стойност за една порция:

770 kcal, 35 г белтъчини, 4 г мазнини, 5 г въглехидрати.