Рецепти » Тестени » Хляб » Хляб с бекон и лук

Хляб с бекон и лук

Хляб с бекон и лук
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 443
от:
Вики
47 години от София

Продукти

  • 350 г брашно
  • 210 мл вода
  • 1 с. л. олио
  • 1 ч. л. мед
  • 2 ч. л. сол
  • 7 г прясна мая или 2 и 1/2 ч. л. суха мая
  • 70 г бекон
  • 1 глава червен лук
  • овесени ядки

Начин на приготвяне

Нарежете беконът на малки парчета и го запържете до златисто кафяв цвят в един тиган поръсен с олио. След това го сложете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. В същият тиган нарежете на филийки лукът, запържете го в 1 с. л. олио. Разтворете маята в топла вода и я оставете да шупне. Пресейте брашното и добавете в него шупналата маята и меда, омесете еластично тесто, като накрая добавите солта. Оформете тестото на топка и го поставете в една намаслена тава. Покрийте я с фолио и оставете тестото да втаса за 1 час. Втасалото тесто разточете на правоъгълник и го поръсете с бекона и лука. Навийте го на руло. Двата края на рулото съединете заедно, за да придобие хляба вид на "геврек". Поставете го в намаслената тава. Покрийте го отново с фолио и оставете хляба така за 25 минути. Намажете го след това с един разбит жълтък или олио и го поръсете с овесени ядки (по желание). Печете в предварително загряна фурна на 200 градуса за 35 минути.