Рецепти » Основни » Италианска Лазаня с телешко месо

Италианска Лазаня с телешко месо

Италианска Лазаня с телешко месо
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 661
от:
Гергана Иванова
45 години от София

Продукти

  • 250 гр. готови кори за лазаня (без предварителна обработка)
  • сос бешамел:
  • 1 ч.ч. брашно(200 мл)
  • 8 с.л. краве масло (110 гр.)
  • 1 л. прясно мляко
  • 150 мл. сметана
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. настърган пармезан
  • 1/4 ч.л. сол (или на вкус)
  • 1/4 ч.л. прясно смлян бял(черен) пипер (или на вкус)
  • щипка прясно смляна индийско орехче, по желание( или малко настъргана лимонова кора)
  • сос:
  • 500 гр. смляно телешко месо
  • 100 гр. панцета(бекон), нарязан на дребно
  • 700 гр. консервирани домати, пасирани и прецедени (без семките)
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 15 гр. сухи гъби (манатарки или смес от горски гъби)
  • 300 гр. печурки, пресни или консервирани, нарязани на ивички
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 морков, нарязан на ситно
  • 1 ч.л. захар (или разтопен мед)
  • 50 мл. сухо бяло вино
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. краве масло
  • 4-5 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно
  • 1 с.л. ситно нарязан пресен босилек
  • 3 с.л. ситно нарязана целина (стебло)
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • и още:
  • малко пармезан, нарязан на тънки пластинки(люспи)
  • огнеупорен съд за печене, 20х30 см и дълбок минимум 7 см.

Начин на приготвяне

Поставете половината от млякото, брашното, солта и белия пипер в кухненски комбайн или блендер и миксирайте за около минута. Разтопете маслото в подходящ съд и добавете млечно брашнената смес. Добавете, като разбърквате, останалото мляко и сметаната. Оставете да заври, и след това варете още около 10 минути на много слаб огън, при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Свалете от котлона, оставете да се поохлади и добавете предварително леко разбитите яйца и настъргания пармезан. Разбъркайте и подправете с индийско орехче на вкус и ако е необходимо добавете допълнително сол и пипер. Накиснете сухите гъби в 1 ч.ч. гореща вода докато омекнат. Отцедете гъбите и нарежете на дребно. Нарежете на дребно лука, чесъна, моркова, целината и бекона. Загрейте маслото и зехтина (може да използвате само зехтин или олио) в голям дълбок тиган. Добавете нарязаните на дребно чесън, лук, морков, целина, бекон и гответе на не много силен огън, като разбърквате докато омекнат. Усилете огъня, добавете смляното телешко и нарязаните гъби и гответе като разбърквате от време на време около 15 –на минути. Подправете на вкус със сол и черен пипер.Добавете виното и гответе докато почти напълно се изпари течността. Прибавете пасираните домати, доматеното пюре, захарта(меда) и варете на слаб огън докато се сгъсти соса( не трябва да бъде съвсем гъст - за да може се напоят корите), като разбърквате от време на време. Свалете от огъня, подправете на вкус и добавете нарязаните на ситно пресни подправки. В огнеупорен съд, намазан с олио, разстелете пласт сос бешамел. Отгоре наредете плътно корите. Върху тях разстелете слой доматен сос. Редувайте, кори, бешамел, кори, доматен сос, кори и отгоре завършете със сос бешамел.Отгоре разпръснете малко краве масло, нарязано на малки парченца и поставете във предварително загрята до 200 градуса фурна за около 30 минути. Десетина минути преди да извадите от фурната, поръсете отгоре със нарязания на тънки пластинки(люспи) пармезан. (Забележка – пармезана може да се замени с кашкавал, а сухите горски гъби може да пропуснете, ако не разполагате с такива. Ако използвате кори за лазаня, които трябва да сварят преди използване, следвайте инструкциите за употреба на продукта. Вместо смляно телешко месо, може да използвате готова кайма.