Рецепти » Тестени » Козунак » Италиански козунак - Панетоне

Италиански козунак - Панетоне

Италиански козунак - Панетоне
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 1492
от:
Вики
47 години от София

Продукти

  • За маята:
  • 120 мл хладко мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 с.л .захар
  • 1-2 с.л. брашно
  • 100 г краве масло, размекнато
  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 1/3 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. стафиди
  • 1 жълтък, разбит с 1 с.л. мляко за намазване
  • пудра захар за поръсване (1 ч.ч. - 250 мл)

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно и оставяме да шупне. Пресяваме брашното (3 ч.ч.) със солта. Разбиваме маслото със захарта до побеляване, добавяме яйцата, жълтъците и бухналата мая. Започваме да добавяте на части брашното докато замесим меко тесто. Месим върху масата не по-малко от 10-15 минути. Прехвърляме тестото в намаслена купа, покриваме и оставяме на топло място да втаса около 1.5 – 2 часа (да се надигне повече от 2 пъти). Добавяме в тестото стафидите и леко размесваме. Постиламе дъното и стените на кръгла форма за печене (15 см или 20 – ще стане по-нисък) като оставим борд висок 10 см над стените на формата. Слагаме тестото във формата и оставяме отново да втаса минимум 1 час (трябва да запълни цялата форма). Загряваме фурната на 190 гр. Намазваме отгоре със разбития с млякото жълтък. Печем 15 мин, след това намаляваме температурата до 165 градуса и печем още 20-30 мин. След като се изпече оставяме да изстине 10-15 минути във формата, и след това изваждаме. След като изстине напълно, поръсваме отгоре с пудра захар.