Рецепти » Предястия » Паста » Италиански спагети с калмари

Италиански спагети с калмари

Италиански спагети с калмари
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 837

Продукти

  • 200 г спагети
  • 4-5 бр. средно големи калмари
  • 3-4 малки домати чери
  • чесън
  • връзка магданоз
  • 3-4 лъжици бяло вино
  • 1 глава лук
  • 1 малка люта чушка
  • зехтин

Начин на приготвяне

Ако използвате замразени калмари, трябва да бъдат размразени и изцедени от водата преди да започнете да ги готвите. Почистете вътрешността, махнете костта им и тъмносивата мембрана (кожата), от главата отделете и вземе пипалата. Нарязваме на ситно магданоза, лука и чесъна, а доматите - на две парчета. В сгорещен тиган с 3-4 лъж. зехтин, слагаме нарязаните на колелца калмари и пипалата. Готвите ги бъкайки енергично на силен огън не повече от 3-4 минути. Махате ги от тигана и ги сложете в друг съд. Запържете на среден огън до златист цвят лука. Прибавете чесъна, лютото чушле, нарязяно наситно, доматчетата и виното и готвите така още 2-3 минути, след което изключвате котлона. Добавете наситно нарязания магданоз и и приготвените преди това калмари и покрийте с капак тигана. Още докато приготвяте соса (в крайната му фаза), сварете спагетите в дълбока тенджера с кипяща подсолена вода. Изцедете ги. После ги сложете в тигана със соса с калмарите и продължете да ги готвите още една минута на силен огън, разбърквайки енергично. Сервирайте веднага.