Рецепти » Десерти » Сладкиши » Карамелен сладкиш с круши

Карамелен сладкиш с круши

Карамелен сладкиш с круши
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 1817
от:
Vera Draganska
43 години от Добрич

Продукти

  • 2 -3 големи круши
  • малко масло за намазване на формата
  • хартия за печене
  • карамел:
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.л. лимонов сок
  • 1/4 ч.ч. вода
  • 4 с.л. краве масло
  • тесто:
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 3/4 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1/2 ч.л. смляна канела
  • 1-2 щипки сол
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
  • 8 с.л. краве масло (110 гр)
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 големи яйца

Начин на приготвяне

Намзваме стените и дъното на кръгла форма (23 см) с масло. Постеляме дъното с хартия за печене и намазваме отгоре хартията с масло. Нарязваме изчистените круши на филийки и ги нареждаме ветрилообразно на дъното на формата. Приготвяме карамела и след като свалим от огъня, добавяме маслото и бъркаме докато се разтвори напълно. Изсипваме и разстиламе равномерно карамела върху крушите. Пресяваме заедно брашното, солта, бакпулвера, джинджифила и канелата. Смесваме млякото и ванилията. С миксер разбиваме маслото със захарта до побеляване. Добавяме яйцата едно по едно като продължаваме да разбивам. Намаляваме скоростта на миксера и добавяме на части брашното с подправките и млякото като редуваме (започвайки и завършвайки с брашното). Изсипваме тестото върху крушите и карамела и изравняваме със шпатула. Печем при 180 градуса около 35-45 минути. След като извадим оставяме поне 10 минути да се охлади сладкиша. След това с нож обикаляме стените на формата и внимателно обръщаме върху чиния за сервиране и махаме хартията.