Рецепти » Основни » Кисела зелка с ориз

Кисела зелка с ориз

Кисела зелка с ориз
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 454
от:
Neli Iovkova
43 години

Продукти

  • 1 малка глава кисело зеле
  • 1 кафена чашка ориз
  • 1 малко парче праз
  • 2 глави лук
  • 2 кафени чашки вода
  • 150 мл олио

Начин на приготвяне

Нарязваме на ситно лукът и праза и ги запържваме в един тиган поръсен с олио. След като се изпържат добре към тях добавяме ориза и подправките. Издълбаваме киселата зелка в средата и отделяме листата и отвътре. След това я пълним с лука и праза. Напълваме зелката и я покриваме с няколко кисели зелеви листа. Поставяме я в един съд, приблизително еднакъв на ширината на зелката. Внимателно я обръщаме, така че плънката да дойде откъм дъното. Добавяме 2 чаши вода и запечатваме съда с фолио. Оставяме зелката да се задуши във фурната на тих огън. Варим я по-дълго време, за да може ориза да омекне добре. Преди края на готвенето махаме фолиото и оставяме ястието да се зачерви. Преди да поднесем зелката я покриваме с широка чиния и внимателно я обръщаме. Оставяме я настрани да се охлади добре и след това я нарязваме на парчета.