Рецепти » Основни » Класическо швейцарско рьости

Класическо швейцарско рьости

Приготвеният по оригиналната рецепта хрупкав рьости е еднакво вкусен както за гарнитура, така и като основно ястие. След пържене попиваме с кухненска хартия.

Класическо швейцарско рьости
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 596
от:
Гергана Иванова
45 години от София

Продукти

  • 750 г картофи
  • 1 средно голяма глава лук
  • сол
  • млян черен пипер
  • 60 г масло

Начин на приготвяне

Измиваме картофите, слагаме в тенджера и заливаме с вода, колкото да ги покрие. В зависимост от големината ги варим 15-20 минути, бе да ги преваряваме. След това изливаме водата и оставяме да изстинат. Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Изчистваме лука, нарязваме на кубчета и прибавяме към картофите. Подправяме с черен пипер, посоляваме и разбъркваме добре. Загряваме 20 г масло в тиган, прехвърляме картофената смес и заглаждаме с лопатка. Пържим на среден огън около 15 минути, докато на долната половина се образува златиста коричка. От тигана приплъзваме рьостито в плоска чиния, нагорещяваме останалото масло в тигана и обръщаме чинията с рьости с изпържената страна на горе. Пържим още 15 минути. Прехвърляме рьостито върху чиния и го нарязваме като торта. Подходящо е за меса със сос, но със салата става и за основно ястие.


Хранителна стойност за една порция:

180 kcal, 3 г белтъчини, 8 г мазнини, 23 г въглехидрати.