Рецепти » Тестени » Козунак » Козунак с кисело мляко

Козунак с кисело мляко

Козунак с кисело мляко
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 515
от:
Iva Kostova
46 години

Продукти

  • 20 г мая
  • 150-200 г захар
  • 150 г кисело мляко
  • 50 мл прясно мляко
  • 80 г мазнина - олио, мас, масло или смес
  • 3 яйца
  • настъргана кора на 1 лимон
  • 1 щипка сол
  • 600 г брашно
  • стафиди
  • ром

Начин на приготвяне

Размийте маята в затопленото прясно мляко с 1 с. л. захар и малко брашно. Оставете сместа да втаса. През това време разбийте захарта и яйцата (отделя 1 жълтък за намазване) и ги изсипете в предварително пресятото 2 пъти брашно, в центъра на което оформете кладенче. Добавете киселото мляко и сместа с маята. Месете интензивно, докато тестото започне да пуска мехури. Месете като постепенно добавяте мазнина (олио, мас, масло или смес). Намажете с мазнина ръцете си по време на месенето. Заделете малко мазнина за оформянето на козунака. Оставете тестото малко да почине и след това добавете настърганата лимонова кора. Оставете го отново да втаса. След това оформете козунакът във форми по желание, добавете стафидите, предварително накиснати в ром. Оставете тестото да втаса отново, намажете го с жълтъка и малко прясно мляко, поръсете го отгоре със захар. Печете в предварително загряна фурна на 180 градуса, като внимавате да не загори отгоре (можете да покриете козунака с фолио по време на печенето).