Рецепти » Тестени » Козунак » Козунак с шафран

Козунак с шафран

Козунак с шафран
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 508
от:
Надя
45 години от Русе

Продукти

  • 5 жълтъка
  • 120 г пудра захар
  • 3/4 ч. ч. прясно мляко
  • 40 г мая
  • 500 г брашно
  • 80 г масло
  • 1 ванилия
  • шафран
  • сол
  • 1 яйце
  • сусам, маково семе или бадеми

Начин на приготвяне

Разбийте жълтъците на водна баня заедно със захарта, разбийте докато сместа побелее и се сгъсти. Размийте маята в малко топла вода заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно, оставете сместа настрани за да шупне и я добавете към жълтъчния крем. Пресейте брашното и оформете в средата кладенче, в него изсипете разбитите жълтъци със захарта и маята. Добавете останалите продукти (с изключение на маслото) и бъркайте добре първо с дървена лъжица, а след това омесете тестото с ръце, докато то престане да лепне и започне да образува мехурчета. По време на месенето с ръце ги потопете в разтопеното масло. Омесете тестото и ако е необходимо добавете още брашно. От сместа оформете плитка или форма по ваш избор, овъргаляйте я в намазана с мазнина и поръсена с брашно и шафран форма. Омесеният козунак покрийте с кърпа и го оставете да втаса. Втасалото тесто можете да намажете с едно разбито яйце и да го поръсите по желание със сусам, маково семе или бадеми. Пече в умерено загряна фурна докато се зачерви.