Рецепти » Тестени » Козунак » Козунак с шоколад и орехи

Козунак с шоколад и орехи

Козунак с шоколад и орехи
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 851

Продукти

  • 1 кг. брашно
  • 6 яйца
  • 250 гр. захар
  • 2 пакета суха мая
  • 250 мл. прясно мляко
  • 1/2 ч. л. сол
  • 200 гр. масло
  • 3 ванилии
  • 400 гр. течен шоколад
  • 100 гр. орехи
  • 2 жълтъка
  • прясно мляко
  • кристална захар

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята с малко брашно, налейте топлото мляко и разбийте на каша. Покрийте отгоре с кърпа и оставете за 15-20 минути да шупне. Разбийте яйцата и захарта с миксер за 4-5 минути, прибавете от прясното мляко и 3-те ванилии заедно ги разбъркайте. В една купа пресейте брашното, направете кладенче, добавете яйчената смес, маята и солта. Замесете тестото като наливате по малко от разтопеното масло и месете, докато се поеме цялата мазнина /за около 30 минути/. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло да втаса тестото /за около час и половина/ Втасалото тесто разделете на 9 топки. Всяка една я разточете на правоъгълник, намажете я с течния шоколад и я поръсете с натрошените орехи. Завийте на руло, три по три, (за 3 козунака). Рулата ги сплетете на плитка и ги поставете в правоъгълна форма за кекс. Покрийте с кърпа и го оставете за час отново да втаса. Намажете с жълтъците смесени с малко прясно мляко и го поръсете с кристалната захар. Печете на 180 градуса за 25-30 минути.