Рецепти » Тестени » Козунак с тиква и ядки

Козунак с тиква и ядки

Козунак с тиква и ядки
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 538
от:

Продукти

  • 400 г тиква
  • 1-2 ч. ч. захар
  • 100 г маргарин или масло
  • 14 г суха мая
  • 1 кг брашно
  • 1 щипка сол
  • орехови ядки
  • стафиди
  • сушени плодове
  • ром или вода

Начин на приготвяне

В една тенджера с вода сварете тиквата нарязана на парчета, след това я направете на пюре. Смесете брашното със захарта, сварената тиква и разтопеният маргарин или масло. В една отделна купа разтворете маята в част от водата, в която е вряла тиквата, добавете 1 с. л. захар и малко брашно и оставете така за не повече от 10 минути. След като маята шупне я излейте при останалите продукти и замесете тестото. Оставете го да втаса, докато удвои обема си за около половин час. След това го премесете отново, като на този етап в него по желание добавете натрошените орехови ядки, стафиди и сушени плодове (предварително накиснати в малко вода или ром). Слетете тестото на плитка. Сложете го в една тавата намазана с олио и го оставете да втаса отново. Поръсете го със сурови ядки или захар на вкус. Печете козунакът във фурна загряна на 180-200 градуса за около 30 минути. Проверете да ли е добре изпечен с клечка (трябва да излиза суха).