Рецепти » Тестени » Козунак » Козунак в машина за хляб

Козунак в машина за хляб

Козунак в машина за хляб
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 907

Продукти

  • 125 мл. прясно мляко, хладко
  • 3 големи яйца, разбъркани, със стайна температура
  • 150 гр. захар
  • 100 гр. масло, размекнато
  • щипка сол
  • 1 с.л. ром (или есенция)
  • настърганата кора от 1/2 лимон
  • 1 ч.л. екстракт ванилия
  • 560 гр. брашно, пресято
  • 12 гр суха мая = 1 3/4 пакетче суха мая (по 7 гр.)
  • 100 гр. светли стафиди
  • 2 с.л. ром
  • малко разбит жълтък за намазване
  • захар за поръсване

Начин на приготвяне

Накиснете предварително стафидите в 2 с.л. ром за около 20 мин. След това отцедете, подсупете с домакинска хартия или кърпа и оваляйте в брашно. След това започнете да слагате продуктите в машина за хлаб в следната последователност: хладкото мляко, с разбърканите в него яйца, захарта, щипка сол, настърганата кора, захарта, маслото, ванилията и рома. Отгоре изсипете предварително два пъти пресятото брашно. Най-отгоре изсипете сухата мая. Моята машина за хляб е Moulinex (с две бъркалки и за количества от 750, 1000 или 1500 гр. ) и количествата в рецептата са за 1000 гр-ва програма. Нагласете на програма за сладък хляб( с три периода на втасване) и тегло 1000 гр. Стафидите се добавят след звуковия сигнал на машината - преди третото втасване. След като започне печенето (1 час преди края на програмата) отворете капака и намажете отгоре с разбит жълтък и поръсете със захар. Козунака се получи доста висок - изпълни цялата форма и се изпече много добре.