Рецепти » Тестени » Козунак » Козунак за Великден в машината за хляб

Козунак за Великден в машината за хляб

Козунак за Великден в машината за хляб
Рейтинг: 7 от възможни 10 - гласове 1089
от:
Elena Krumova
41 години

Продукти

  • 125 мл прясно мляко
  • 3 големи яйца
  • 150 г захар
  • 100 г масло
  • 1 щипка сол
  • 1 с. л. ром или есенция
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 1 ч. л. екстракт ванилия
  • 560 г брашно
  • 12 г суха мая
  • 100 г светли стафиди
  • 2 с. л. ром
  • жълтък
  • филирани бадеми

Начин на приготвяне

Накисваме предварително стафидите в 2 с. л. ром за около 20 минути. След това отцеждаме и подсушаваме с домакинска хартия или кърпа, след това овалваме в брашно. След това започваме да слагаме продуктите в машината за хляб в следната последователност - хладко прясно мляко, с разбърканите в него яйца, половината захар, една щипка сол, настърганата лимонова кора, пак захар, маслото, ванилията и рома. Отгоре изсипваме предварително два пъти пресятото брашно. Най-отгоре изсипваме сухата мая. Нагласяме машината за хляб на програма за сладък хляб (с три периода на втасване) и тегло 1000 грама. Стафидите ги добавяме след звуковия сигнал на машината - преди третото втасване. След като започне печенето (1 час преди края на програмата), отваряме капака и намазваме отгоре козунака с разбития жълтък и го поръсваме със захар и филирани бадеми.