Рецепти » Тестени » Козунак » Малки руски козуначета - Кулич

Малки руски козуначета - Кулич

Малки руски козуначета - Кулич
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 771
от:
Надя
45 години от Русе

Продукти

  • 400 г брашно тип 500
  • 190 мл сметана течна
  • 100 г масло
  • 120 г захар
  • 2 бр. яйца
  • 1/2 пак. мая
  • 1 пак. ванилия
  • 50 г бадеми
  • 40 г стафиди
  • 40 г сушени плодове

Начин на приготвяне

Продуктите оставяме за няколко часа да се затоплят до стайна температура. Прясната мая размиваме в течната сметана, добавяме и 1 ч.л. захар и 60 г от брашното и сместа оставяме да втасва на топло. Отделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с половината захар, ванилията и маслото. Белтъците разбиваме на сняг с щипка сол и останалата захар. Втасалата закваска смесваме с маслената смес, добавяме белтъците. Брашното пресяваме и на малки части добавяме към горната смес. Замесваме меко тесто, което не трябва да лепне за ръцете. Ако тестото е лепкаво, добавяме още малко брашно, но не повече от 30-40 грама. Ако тестото продължава да лепне, намазваме ръцете с олио. Купата с омесеното тесто покриваме с фолио и оставяме на топло, докато тестото увеличи обема си двойно. След това размесваме тестото и към него се добавяме стафидите, предварително попарени с вряла вода, нарязаните на кубчета сушени кайсии и едро накълцаните бадеми. Формите намазваме с масло и поръсваме с брашно. Във всяка форма слагаме по едно топче тесто, колкото да се запълни формата до една трета от обема й. Козунаците намазваме със смес от 1 ч.л. течна сметана и 1 жълтък и оставяме да втасат, докато тестото запълни цялата форма. След това внимателно намазваме още веднъж и поръсваме с половинки бадеми и едра кафява захар. Козунаците печем в предварително загряна до 180 С фурна. Ако отгоре се зачервят прекалено бързо, ги покриваме с фолио. Забележка: Традиционната украса за руските козунаци е глазура от 1 ч.ч. пудра захар, 1 белтък и 1 ч.л. лимонов сок или вода, но така стават прекалено сладки.