Рецепти » Консервиране » Туршия » Маринована бамя

Маринована бамя

Маринована бамя
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 959

Продукти

  • бамя - около 350-400 гр.
  • 60-80 г. оцет
  • 1 равна супена лъжица сол
  • 2 равни супени лъжици захар
  • няколко зърна черен пипер
  • няколко скилидки чесън
  • няколко стръка целина или магданоз
  • аспирин - по 1 на буркан

Начин на приготвяне

Оцетът, солта, захарта и други подправки (ако използвате такива) се поставят на дъното на буркана. Той се накланя леко и в него се нареждат бамите, като ги уплътнявате добре с притискане. Между тях може да се поставят още скилидки чесън, а най-отгоре се поставят зелените листа - целина, магданоз. Накрая се добавя аспиринът (или натриевият бензоат) да се прибави. Бурканите се запечатват с метален капак и поставят на сянка; обръщат се два пъти на ден, или само разклаща буркана. След 5-6 дни туршията е готова. Ако са за зимнина се прибират на студено място. Порцията е за 1 буркан от 800 мл.