Рецепти » Овкусяване » Сосове » Майонеза

Майонеза

Майонеза
Рейтинг: 8 от възможни 10 - гласове 1221
от:
Леля Радка
52 години от Велико Търново

Продукти

  • 3 жълтъка
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с. л. винен оцет или лимонов сок
  • 1/2 л зехтин

Начин на приготвяне

Сложете жълтъците в една дълбока купа, добавете солта и черния пипер на вкус и разбивайте докато получите хомогенна маса. След това добавете винен оцет или лимонов сок и разбъркайте добре. Непрекъснато разбърквайте и добавете зехтина, капка по капка в началото, сосът ще започне да се сгъстява и ще се образува тънък и непрекъснат поток. Ако майонеза остане прекалено гъста разредете я с още малко оцет, лимонов сок или топла вода. Съхранете майонезата в затворен съд и я сложете в хладилник за не повече от една седмица.