Рецепти » Тестени » Пити » Мека погача с маслини и сусам

Мека погача с маслини и сусам

Мека погача с маслини и сусам
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 709
от:
Вики
47 години от София

Продукти

  • 400 г брашно
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 100 г масло
  • 250 мл хладка вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • маргарин
  • 200 г нарязани маслини
  • сусам

Начин на приготвяне

Първо смесваме брашното, прясната мая, маслото, хладката вода и солта, замесваме тестото добре с ръце. Оставяме го да престои за половин час на топло място. След това го разделяме на 7 равни части. Всяко парче тесто разточваме отделно на плот. Намазваме ги с маргарин и подреждаме отгоре им част от маслините (предварително почистени от костилките и нарязани на парчета). Поставяме всяко парче тесто върху предното, така че да се образува купчина. Разпределяме маргарина и маслините така, че да стигнат за всички тестени питки. Така подредените тестени питки навиваме на руло, разтегляме го внимателно с ръце и след това го навиваме във форма на пръстен. Поставяме питката в намазнена с масло тава или форма за печене. Отгоре я поръсваме със сусам. Оставяме я да престои за половин час. Печем във фурна загряна на 250 градуса за около 30 минути до зачервяване.