Рецепти » Основни » Огретен » Месен огретен в тестена кора

Месен огретен в тестена кора

Под хрупкавото тесто ни очаква ароматна плънка от месо и зеленчуци. Който пази линия, е добре да използва телешка кайма вместо смес.

Месен огретен в тестена кора
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 685
от:
Мария
57 години от Пловдив

Продукти

  • 200 г бяло брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 100 г натрошено масло
  • 3 ч.л. вода
  • Плънка:
  • 200 г гъби
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 200 г свинска кайма
  • 200 г говежда кайма
  • 300 г замразен грах
  • 1 ч.л сушена мащерка
  • сол
  • млян черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 50 г настъргано сирене едам

Начин на приготвяне

Смесваме брашното, солта и 1/3 от маслото. Бързо замесваме тестото с водата. Разточваме го върху набрашнена повърхност и намазваме с половината от останалото масло. Сгъваме на четири, хващайки четирите върха и разточваме отново. Намазваме с останалото масло и сгъваме отново, след това оформяме тестото на топка, загъваме във фолио и оставяме поне 30 минути на студено. Изчистваме гъбите, нарязваме и напръскваме с лимонов сок. Изчистваме лука, нарязваме на ситно и задушаваме леко в олиото. Слагаме мляното месо и без да преставаме да бъркаме, пържим, докато стане на трохи. Добавяме граха и гъбите, посоляваме. Подправяме с мащерка, черен и червен пипер. Пържим около 5 минути, добавяме сиренето и прехвърляме в кръгъл съд за печене. Загряваме предварително фурната на 200 градуса. Разточваме тестото на кръг и покриваме с него плънката. С останалото тесто украсяваме. Пъхаме във фурната и печем 20-30 минути.


Хранителна стойност за една порция:

670 kcal, 38 г белтъчини, 53 г мазнини, 11 г въглехидрати.