Рецепти » Предястия » Морски » Миди по белгийски с пържени картофи

Миди по белгийски с пържени картофи

Миди по белгийски с пържени картофи
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 582
от:
Надя
44 години от Русе

Продукти

  • 2 кг. миди
  • 200 мл сухо бяло вино
  • 2 скилидки чесън (счукани или пресовани)
  • 100 гр. масло
  • 5 с.л. ситно нарязан магданоз
  • черен пипер
  • сол
  • майонеза
  • 1 лимон
  • 800 гр. картофи
  • олио за пържене

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре мидите, а отворените или счупените ги изхвърлете. Изсипете виното в дълбок тиган, или тенджера, добавете мидите и ги сложете да заврат. След това намалете огъня и оставете да ври на слаб огън за 2 – 3 мин., докато мидите се отворят. Тези, които не се отварят се изхвърлят. След това мидите се изваждат от тигана и се поддържат топли. Прецедете виното и го върнете в тигана, оставете го да заври на слаб огън и добавете маслото, като бъркате докато се разтвори. Добавете и мидите и ги оставете за 1 – 2 минути, за да се стоплят окончателно. Обелете картофите и ги нарежете на пръчки с дължина 8 см. и дебелина 0.5 – 1 см. Поставете ги в в съд със студена вода за 1 час, след което ги извадете и ги поставете на домакинска хартия, за да се изцедят. Загрейте олио във фритюрник или дълбок тиган за пържене до 180°С. Сложете картофите да се пържат на неголеми части за около 4 – 5 мин., извадете ги, когато започнат да добиват леко златист цвят и ги оставете на домакинска хартия да се отцедят. Олиото се нагрява до 190°С и картофите се пържат отново около 2 минути, докато станат хрупкави и златисти. Извадете ги и ги сложете отново да се отцедят, след което ги поръсете със сол. Мидите заедно с течността, в която са се готвили, ги разпределете в 4 дълбоки чинии, поръсете ги с останалият магданоз и във всяка чиния сложете по една четвъртинка лимон. Сервирайте ги със допълнителна чинийка за черупките и купичка с вода и лимонов сок. Картофите ги сервирайте в отделна чиния с малка купичка майонеза.