Рецепти » Десерти » Козунак » Немски козунак

Немски козунак

Немски козунак
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 896
от:
Надя
45 години от Русе

Продукти

  • 150 г краве масло
  • 250 г захар
  • 6 жълтъка
  • 1 кг брашно
  • 1/2 л прясно мляко
  • 6 белтъка
  • 40 г мая за козунак
  • 1 чаша нарязани бадеми
  • 50 гр. стафиди
  • галета
  • щипка сол
  • 2 ванилии

Начин на приготвяне

Размийте маята с малко от прясното мляко и 1 лъжичка захар. Разбийте с миксер маслото на пяна в дълбок съд. Прибавете захарта и един след друг жълтъците, като бъркате непрекъснато. Добавете маята и брашното и като бъркате добре, прибавете млякото, солта и ванилиите. Месете тестото с миксер, докато започне да се отделя от съда. Отделно разбийте белтъците на гъст сняг и ги прибавете към тестото. Накрая прибавете предварително накиснатите в топла вода или коняк стафиди. Разбъркайте леко и разпределете в две форми за козунак, предварително намазани с масло и наръсени с галета. Оставете за 2-3 часа да се надигнат и наръсете с нарязаните бадеми. Изпечете ги в умерена фурна и след това се изваждат от формите да изстинат и се наръсват с пудра захар.