Рецепти » Основни » Огретен » Огретен от патладжан по гръцки

Огретен от патладжан по гръцки

Тази рецепта е бърз и прекрасен вариант на популярното съчетание на патладжан и домати. Под влияние на солта патладжаните изпускат горчивите си сокове.

Огретен от патладжан по гръцки
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 535
от:
Гергана Иванова
45 години от София

Продукти

  • 2 патладжана
  • сол
  • млян черен пипер
  • 100 г брашно
  • 3 белтъка
  • 100 г галета
  • 100 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка зеленчуци за супа
  • 1 голяма консерва домати
  • 250 г сирене моцарела
  • 50 г настъргано сирене

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме добре патладжана и го нарязваме напречно на кръгчета с дебелина около 1 см. Посоляваме и оставяме да престои около 10 минути. Попиваме кръгчетата с кухненска хартия и поръсваме с черен пипер. В различни чинии приготвяме брашното, белтъците и галетата. Потапяме патладжановите резени първо в брашно, после в белтък накрая в галета. В тиган със зехтина изпържваме на среден огън патладжановите резени до златистокафяво. Изваждаме върху кухненска хартия и отцеждаме мазнината. Обелваме чесъна и нарязваме на ситно. Изчистваме зеленчуците за супа и ги нарязваме на ситно. Задушаваме всичко в останалата от пърженето мазнина, добавяме томатите, леко ги намачкваме, подправяме със сол и черен пипер и задушаваме всичко 15 минути. Нарязваме моцарелата. Загряваме фурната предварително на 180 градуса. Нареждаме на пластове в огнеупорен съд резените пържени патладжани, доматите и моцарелата, като завършваме с моцарела. Наръсваме отгоре с настърганото сирене. Пъхаме в горещата фурна и печем около 30 минути.


Хранителна стойност за една порция:

670 kcal, 32 г белтъчини, 38 г мазнини, 5 г въглехидрати.