Рецепти » Основни » Пълнен шаран на фурна

Пълнен шаран на фурна

Пълнен шаран на фурна
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 465

Продукти

  • 2 кг шаран
  • 3-4 големи глави лук
  • 1/2 ч. ч. (100 г) орехови ядки
  • 1/2 ч. ч. (100 мл) бяло вино
  • 125 г масло или олио
  • 10 зърна черен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 морков
  • стафиди
  • 1 буркан доматено пюре
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Почистете шарана, измийте го хубаво и го поръсете със сол и смлян черен пипер. Нарежете на полу месеци лука и моркова и ги задушете в част от мазнината, след което към тях прибавете част от доматите, ореховите ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, стафидите, виното и сол на вкус. С тази смес напълнете шарана. След това го зашийте или го затворете с клечки за зъби и го поставете в тава за печене. От останалата лучена смес и доматите с 2-3 лъжици олио и 1/2 чаша вода запълнете тавата около шарана. Печете в умерена фурна.