Рецепти » Основни » Пълнен шаран с орехи, лук и морков

Пълнен шаран с орехи, лук и морков

Пълнен шаран с орехи, лук и морков
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 698

Продукти

  • 1 шаран не по-малък от 2,5 до 3 кг. (По възможност с люспи)
  • 2 големи глави лук
  • 1 морков
  • 300 гр. счукани орехи
  • 1 кафяна лъжичка черен пипер
  • две клончета девисил
  • магданоз
  • 5 супени лъжици зехтин
  • сол
  • 6 лимона

Начин на приготвяне

Шарана се почиства от люспите и вътрешностите. Измит се посолява и намазва от вън и вътре с прянсо изцеден лимонов сок. Остава се в хладилник 24 часа. Плънка: В загрят зехтин се запържват последователно двете глави лук, нарязани на дребно, моркова настърган на едро и счуканите орехи. Добавят се подправките. Шарана се измива със студена вода и се пълни с плънката. Зашива се отвора с конец. Шарана се поставя в подходяща тава върху дървена скаричка. Покрива се с нарязан лимон. Добавя се 300 мл. студена вода и се покрива с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна около 50 минути на 200 градуса. Маха се фолиото и се запича около 15 минути. Преди сервиране се сменят изпечените лимони със свежи. Сервира се нарязан по ширина с резени от лимони.