Рецепти » Основни » Печени картофи на фурна със сметана и кашкавал

Печени картофи на фурна със сметана и кашкавал

Печени картофи на фурна със сметана и кашкавал
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 1296
от:
Гергана Иванова
44 години от София

Продукти

  • 120 мл сметана за готвене
  • 120 г кашкавал
  • 4 супени лъжици заквасена сметана
  • 200 г сирене Пармезан
  • 200 г масло
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 4 големи картофа

Начин на приготвяне

Измиваме добре картофите под силна струя вода. След това с един остър нож ги нарязваме отгоре на разрези с дебелина от около 1/2 см., като внимаваме да не ги отрежем до край. Нарязваме маслото на тънки филийки. Маслото трябва да е било в хладилник за да се втвърди за няколко минути. Нарязваме на тънки филийки сиренето Пармезан. След това внимателно ги подреждаме в последователност - парчета Пармезан и масло в разрезите на картофите. Подреждаме картофите в една тава за печене. Подправяме ги със сол и черен пипер на вкус и капваме върху всеки картоф по малко зехтин. Печем картофите в предварително загряна фурна на 200 градуса за 45 минути. Изваждаме картофите от фурната. Заливаме всеки картоф с готварската сметана и ги поръсваме отгоре с настърган кашкавал. След това ги връщаме във фурната и ги печем за още 15 минути. Сервираме ги топли, с малко заквасена сметана.