Рецепти » Основни » Печено говеждо със задушени моркови

Печено говеждо със задушени моркови

Това не е традиционното неделно печено, а наистина оригинален и много вкусен специалитет за гости.

Печено говеждо със задушени моркови
Рейтинг: 3 от възможни 10 - гласове 417
от:
Гергана Иванова
45 години от София

Продукти

  • 1 кг говеждо филе
  • 1 ч.л. олио
  • сол
  • млян черен пипер
  • 120 мл месен бульон (от 1/2 кубче) или сухо червено вино
  • 500 г крехки моркови
  • 20 г масло
  • 1 ч.л. захар
  • 120 мл зеленчуков бульон (от 1/2 кубче)
  • 1/2 ч.л. ситно нарязан розмарин

Начин на приготвяне

Загряваме предварително фурната на 220 градуса. Измиваме и подсушаваме месото, намазваме го от всички страни с олио и го натриваме с черен пипер. Слагаме месото в емайлиран съд, пъхаме на средната скара в горещата фурна, печем 15 минути и сваляме температурата на 190 градуса. Посоляваме месото и го заливаме с бульона или виното. Сега започва времето за печене. За всеки 500 г месо смятаме по 18 минути, ако обичаме вътрешността да е непрепечена, 22-25 минути - да е розова и 30 минути - да е добре изпечена. Докато месото се пече, измиваме и изчистваме морковите. Загряваме в тиган маслото със захарта и щипка сол, после изпържваме в него морковите от всички страни. Заливаме с бульона и оставяме върху огъня, докато течността се изпари. Изваждаме месото от фурната, загъваме в алуминиево фолио и оставяме да се отпусне за около 15 минути. След това го нарязваме, разполагаме морковите около него и наръсваме със ситно нарязания розмарин.


Хранителна стойност за една порция:

490 kcal, 54 г белтъчини, 23 г мазнини, 5 г въглехидрати.