Рецепти » Основни » Перде пилаф по стара турска рецепта

Перде пилаф по стара турска рецепта

Перде пилаф по стара турска рецепта
Рейтинг: 7 от възможни 10 - гласове 988

Продукти

  • 2 ч.ч. ориз (кръглозърнест)
  • 1 бр. сварено пиле
  • 3 с.л. масло или маргарин
  • 2 с.л. шамфъстък, обелен
  • 2 с.л. стафиди
  • 2 с.л. бадеми, бланширани и без люспи
  • 3 и 1/2 ч.ч. бульон от варенето на пилето
  • сол, черен пипер
  • За тестото:
  • 125 г масло
  • 2 бр. яйца
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 и 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Перде пилаф е турско ястие с ориз, пиле, лук и фъстъци обвити в тънък тестен слой, гарнирано с бадеми. Перде пилаф е с форма, подобна на торта и се сервира на резени. Пилето се обезкостява и месото се нарязва на хапки. Оризът се накисва за 30 минути в хладка, посолена вода. Тесто: Омекналото масло се разбива с яйцата и солта. Добавя се брашното, лъжица по лъжица, като се бърка с винтовите приставки на миксера. Оставя се покрито в хладилник. Пилаф: В маслото се запържват бадемите и шамфъстъкът. Изваждат се. В същата мазнина се запържва отцеденият ориз, добавя се бульонът, кипва се, котлонът се намалява и се вари на слаб огън 20 минути с капак. През това време фурната се загрява на 180 С. Оризът се разбърква, слагат се бадемите, шамфъстъкът, стафидите и пилешкото месо. Подправя се със сол и черен пипер. Тестото се разточва на тънко, около 3 мм. Форма за печене се облицова с тестото, като то трябва да е по-широко от формата (да излиза навън). Пилафът се слага в тестото, притиска се добре с лъжица, за да няма празни места. Накрая се завива с висящото от краищата тесто. Пече се до златисто, обръща се в поднос и се сервира горещо. По време на печенето стафидите набъбват. За тези, които ги обичат по-меки, може да се запържат предварително. Пилафът може да се подправи и с подправки по собствен вкус - лимонова кора, лимонов сок, ментови листа и т.н. Могат да се добавят и други ядки или други продукти, по собствен избор - запържени ивици лук, люта чушка и т.н.