Рецепти » Основни » Пилешко месо с ориз и гъби на фурна

Пилешко месо с ориз и гъби на фурна

Пилешко месо с ориз и гъби на фурна
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 648
от:
Леля Радка
51 години от Велико Търново

Продукти

  • 4 пилешки бутчета
  • 1 глава лук
  • 1-2 моркова
  • 300 г гъби от консерва
  • 1 и 1/2 ч. ч. ориз
  • 2 кубчета пилешки бульон
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • подправка за пиле

Начин на приготвяне

Разделете всяко пилешко бутче на две. В малко олио задушете морковите, настъргани на ситно ренде или нарязани на кубчета. Прибавете отцедените и измити гъби от консерва. Задушете ги за около 10 минути. Прибавете нарязания на ситно лук и продължете да задушавате, докато лука леко намали обема си. Върху тази зеленчукова смес както е в тенджерата сложете отгоре пилешките порции и поръсете с малко сол, черен пипер и подправка за пиле. Захлупете и оставете така за около 4-5 минути, след това разбъркайте и задушете за още 10 минути. Сложете ориза отгоре, който предварително е измит в малко вода. Похлупете с капак и отново задушете за 5 минути. След това разбъркайте и задушете за още 10 минути, ако има нужда добавете малко вода, за да не залепне ориза. След това прехвърлете всичко в тава и включете фурната да се загрява. През това време сложете в същата тенджера 7 и 1/2 ч. ч вода на котлона, оставете почти да заври. Прибавете вътре бульоните, малко сол на вкус, разбъркайте добре и когато се разтопят напълно бульоните излейте в тавата. Разбъркайте и сложете тавата в загряната вече фурна. Печете до готовност на ориза. Изключете и оставете за около 15 минути във фурната и тогава извадете тавата.