Рецепти » Тестени » Пити » Пита с домати и сирене

Пита с домати и сирене

Пита с домати и сирене
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 615
от:
Iva Kostova
46 години

Продукти

  • 1 чаена лъжичка зехтин
  • 1 зелен лук
  • 500 г чери домати
  • 8 големи яйца
  • 150 г сирене Чедър или кашкавал
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 250 градуса. В един огнеупорен съд с диаметър 25 см. загряваме зехтина на котлона включен на средна температура. Добавяме нарязания на ситно лук и половината от нарязаните на четвъртинки чери домати, подправките и запържваме за около 5 минути. Добавяме след това яйцата и настърганото сирене Чедър или кашкавал, подправяме и разбъркваме, докато получим хомогенна смес. Готвим след това без да разбъркваме, докато яйцата станат готови за около 2 минути. Прехвърляме съда във фурната, отгоре нареждаме останалите чери домати и печем, докато горната част на питата се зачерви за около 10 до 13 минути. Изваждаме изпечената пита, поставяме голяма чиния отгоре и нарязваме питата на 6 равни части. Поднасяме я топла на стайна температура.