Рецепти » Тестени » Пити » Питка слънце

Питка слънце

Питка слънце
Рейтинг: 5 от възможни 10 - гласове 744
от:
Neli Iovkova
43 години

Продукти

  • 1,5 кг брашно
  • 3 яйца
  • 1 жълтък
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1/2 ч. ч. олио
  • 1 кубче мая от 24 г
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 400 мл вода
  • маково семе или сусам

Начин на приготвяне

Във водата разтворете кубчето мая с една лъжица захар и изчакайте сместа да шупне. В един подходящ съд пресейте брашното и към него добавете киселото мляко, олиото, трите яйца и солта. Замесете тестото, като добавите маята с месенето. Замесете меко тесто. Готовото тесто оставете да втаса за около един час и половина докато удвои обема си. Отново размесете и отделете една топка за средата на тавата, която е предварително намазана с олио. Останалото тесто разделете на две части, от които разточете на два кръга. Единият кръг намажете с предварително разтопено масло. Върху него сложете другият кръг, разточете с точилката и двата кръга за да се уголемят (но не много) и отново ги намажете с масло. Разточените кръгове нарежете на 12 части (първо на четири и после всяка четвъртина на три). Всяка част навийте на кифличка и я поставете около топката в средата на тавата. Оставете питката да втаса на топло за около 30-40 минути. Втасалата питка намажете с отделеният и разбит жълтък, разбит с малко вода. Печете в предварително загряна фурна на 250 градуса до зачервяване. По желание поръсете питката със сусам или маково семе.