Рецепти » Десерти » Баклава » Постна баклава

Постна баклава

Постна баклава
Рейтинг: 10 от възможни 10 - гласове 1472
от:
Svetla Dimova
48 години от Пазарджик

Продукти

  • 1 пакет кори за баница
  • 300 г орехи
  • захар
  • 2 с. л. галета
  • 1 ч. л. канела
  • кора на лимон
  • 1 шепа стафиди
  • олио
  • 1 ванилия
  • 1 л вода
  • сок от 1 лимон

Начин на приготвяне

Пригответе плънката. Смесете 300 г смлени орехи с 2 с. л. захар, 2 с. л. галета, 1 ч. л. канела и 1 шепа предварително накиснати стафиди. Пригответе 1 пакет кори за баница (с 18 кори). Намажете с готварска четка потопена в олио една кора, прегънете я на две и пак я намажете с олио. Сложете 1 с. л. от плънката в средата, която предварително сте я разбъркали и прегънете от двете страни кората, намажете пак с четка и завийте като сарма. Повторете с всички кори по този начин. В една тава 32 на 21 см. стават точно по девет парчета на два реда. Всеки ред с остър нож нарежете на две. Поставете във фурна тавата да се пече до готовност. Пригответе сиропа - смесете 1 л вода поставена на котлон с 1 кг захар. Варете за десет минути. Корите трябва да са изстинали преди да ги полеете със сиропа. Махнете от котлона сиропа и добавете една ванилия и сокът от 1 лимон. Разбъркайте и с горещият сироп залейте корите. Оставете за поне 24 часа да се напои баклавата и сервирайте.