Рецепти » Тестени » Пити » Постна завъртяна пита

Постна завъртяна пита

Постна завъртяна пита
Рейтинг: 6 от възможни 10 - гласове 839
от:
Radka Marinova
49 години

Продукти

  • 1 кубче прясна мая
  • 100 мл олио
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 100 г масло
  • 2 супени лъжици захар
  • 650 г брашно
  • хладка вода
  • сусам

Начин на приготвяне

Първо захващаме прясната мая с малко брашно и хладка вода и я оставяме да шупне. Когато шупне маята, я изсипваме в един дълбок съд и добавяме всички други продукти (с изключение на маслото и сусама). Добавяме хладката вода постепенно и омесваме тестото, докато то стане меко. Добре омесеното тесто оставяме да втаса настрани и след това го разделяме на три части. Всяка част разтегляме на дълго и я намазваме с разтопеното масло. След това подреждаме корите една върху друга. Третата кора не я мажем с масло. Така подредените кори леко разточваме и получената голяма кора нарязваме на ивици, като оставим единият край неразрязан. От левият не нарязан край започваме да навиваме кората на руло и след това я оформяме на кръг. Поставяме питата в една намазнена тава с малко олио и я оставяме да втаса. Преди да я сложим да се пече питата, слагаме отгоре и няколко парчета масло и я поръсваме със сусам. Печем питата във фурна - първо на 220 градуса за 10 минути, след това допичаме на 180 градуса за още 25 минути. Когато е готова питата я поръсваме с малко вода и я покриваме с кърпа.