Рецепти » Тестени » Пити » Пухкава питка със спанак и моркови

Пухкава питка със спанак и моркови

Пухкава питка със спанак и моркови
Рейтинг: 4 от възможни 10 - гласове 642
от:
Вики
47 години от София

Продукти

  • 1 кг брашно
  • 3 яйца
  • 1 кубче мая
  • 1 пакет маргарин от 250 г
  • 300 мл хладко прясно мляко
  • 1 супена лъжица оцет
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица олио
  • 500 г настърган морков
  • 500 г спанак
  • сусам

Начин на приготвяне

Разделете маргаринът на девет равни части. В един голям съд смесете 2 яйца с прясното мляко, маята, оцета, захарта и малко сол. Замесете тестото добре, след това го разделете на десет равни части и всяка част разточете на кора върху плот. Първата кора намажете с 1/9 от маргарина. Поръсете я с измит и нарязан на ситно спанак и поръсете малко сол на вкус. Върху първата кора поставете другата кора. Намажете втората кора отново с маргарин. Отгоре я поръсете с настърганите моркови и поръсете сол на вкус. Направете всичките кори по този начин, като редувате спанака и морковите до последната кора, която оставете не намазана. Така натрупаните кори разточете на една голяма правоъгълна кора с дебелина от около 5 мм. до 1 см. Нарежете кората на 10-12 ленти. Всяка лента усучете спираловидно и ги подредете в предварително намазнена с олио тава. Оставете питката да престои за около 30 минути за да втаса. Намажете я след това с едно разбито яйце и я поръсете със сусам. Печете във фурна загряна на 200 градуса за 30 минути.